Sportplaza Mercator
De Baarsjes in Amsterdam is een multiculturele wijk waar mensen wonen die uit 129 verschillende landen komen. Het stadsdeel wilde het gemeenschapsleven in deze buurt een nieuwe impuls geven. Zij kozen daarom voor een gebouw waarin diverse functie werden gecombineerd.
Voor het volk
Het gebouw bevat een zwembaden, een therapiebad, fitness, aerobics, sauna en stoombad, feestzaal, café en kinderopvang met een fastfoodrestaurant. Elk onderdeel trekt andere doelgroepen zodat uiteindelijk de hele bevolking er gebruik van maakt. Binnen heeft iedereen zicht op andere activiteiten, wat mensen verleidt om ook andere voorzieningen te gebruiken. Omdat het gebouw in een park werd gebouwd, is het op verzoek van bewoners uit de buurt volledig begroeid uitgevoerd.
Eigentijds met een knipoog
Met zijn groene gevels en dak vormt Sportplaza Mercator het begin- en eindpunt van het Rembrandtpark. Van afstand bezien oogt het als een overwoekerd vestingwerk dat de entree naar de 19de eeuwse stad flankeert en beschermt. Door de glazen gevel glinstert een eigentijds termencomplex met zwembaden, fitness, feest-en horecagelegenheden. De entree oogt als een vertrekhal waar vandaan de verschillende bezoekers hun bestemming kunnen bereiken.
Stad en park
Het gebouw is ontworpen als een stad, een samenleving in miniatuur, in een grot. Het gebouw zit vol met zichtlijnen en doorkijkjes, die zicht bieden op de verschillende bezoekers, activiteiten en culturen in het gebouw. Zonlicht dringt door allerlei kieren in het dak tot diep in het interieur door. Lage ramen omkaderen het zicht op de straat en de ligweide.
Oplevering | 2006 |
Projectteam | Ton Venhoeven, Richèl Lubbers, Danny Esselman, Manfred Wansink, Jos-Willem van Oorschot, Erik de Vries, Thomas Flotmann, Peterine Arts |
Opdrachtgever | Sportfondsenbad Nederland, Gemeente Amsterdam, stadsdeel De Baarsjes |